Enginar Sağlımızın Dostu

27-11-2021 16:58
Enginar Sağlımızın Dostu
Pandemi ile birlikte , yavaşlayan hayatlarımızda biraz daha kendimize dönüp, yoğun temponun içinde ihmal ettiğimiz sağlığımıza vakit ayırmaya başladığımız o günlerde bir çoğumuz enginar ile tanıştı. Yaşadığımız şehir olan Aydın'ın Gölhisar Köyünde yaşanan enginar üretimi ve satışındaki hareketlilik bu durumu teyit edercesine. Biz de tam bugünlerde enginarımızın yurtiçi piyasada dostlarla buluşmasına vesile olmaya başladık.
Halk arasında yoğun bir şekilde bilinen enginarın karaciğer rahatsızlıklarının tedavisinde iyi geldiği söylemi ile birlikte enginarlı şifa arayan kitleye yönelik satışlar, bugün artık sağlıklı yaşamaya özen gösteren, yediği besinlerle fonksiyonel beslenme ekolü ile şifalanmaya çalışan kitlenin öncelikli talep ettiği bir besin haline geldi.
Tam da bu noktada kısacık enginarın yapımından bahsetmek istiyorum. Her yıl Ekim ayı gibi tarlamız yeni sezona hazırlanarak, enginar köklerimiz dikilir, sulaması, çapalaması derken kasım yağmurları ile gövde büyür ve Aralık ayı gibi çam kozalağını andıran , gövdenin tepesine yakın dallarında kafa dediğimiz meyvesi oluşur. İzleyen yılın Mart ayında gelişme sürecinde hasadımız başlar. İlk körpe halinde , kalp şeklinde yumru enginarlarımızı alırız, biraz daha büyüdüklerinde kalp şeklinde enginarın 2 ye bölünmesi ile oluşan bebek enginarımızı hasat ederiz. Son halinde ise birbirinden güzel şeklinden ismini alan çanak enginarlarımızı alırız. Döngü Temmuz ayına kadar devam eder. Bu arada sezon dışındaki talepler için konservelerimizi de yaparız. Ki yaklaşık 8 aylık bir dönemde enginar konserve yoğun ilgi görür. 
Asıl meyvesinin yanı sıra ; enginar yaprağı, kurutulmuş enginar yaprağı, enginar yaprağı suyu, enginar sapı , enginar sirkesi, yani her kısmından lezzet , keyif veren kökten , tepeye yenebilen bir şahane bir meyve. İzmir'li dostlar, kafa yapraklarını enginar dolması olarak pişirdiklerinde, sıyırarak yemekten çok keyif alırlar, inanılmaz da bir tadı vardır. 
Peki, sofralarımıza hangi enginarlı tarifler geliyor ? 
Ege'mizde öncelikli olarak , zeytinyağlı enginar, ic baklali enginar, enginar çanağının üstünde garnitürlü enginar, bezelyeli enginar, fırında enginar en bilindik lezzetlerdir.
Aynı zamanda mangallar yandığında, ya da tavada ızgara bebek enginar tarifi sofralarınızda nitelikli bir meze, asil bir misafirdir.
Enginarın temizlenmesi biraz zahmetli bir iş olup, bizler hazır soyulmuş, temizlenmiş enginar çanağı, enginar kalbi ve bebek enginar olarak sizlere göndermekteyiz. Sadece hangi tarif sizi mutlu edecekse, enginarınıza o gelinliği giydirmek kalıyor.
Hatta ve hatta hazır pişmiş olarak, canınız her çektiğinde doğrudan salatalarınızda kullanabileceğiniz, zeytinyağı, sarımsak ve limon ile marine ederek yiyebileceğiniz ve hazır enginar salatası olarak, evinizde , ofisinizde her an tüketebileceğiniz türler de var. :) 
Size burada uzun uzun faydalarından bahsetmek istemiyorum, bununla birlikte bilmemiz gereken birkaç husus var.
Bilinen en güçlü antioksidandır, yani vücudumuzun bağışıklığını arttırarak, aynı zamanda var olan mikropların vücuttan hızlıca atılması için kullanılan besin takviyesidir. Düzenli olarak beslenme kültürümüze aldığımız enginarın vücudumuza kazandıracağı değişiklikler inanılmaz boyutlarda olabiliyor. Örneğin benim, karaciğer yağlanması dolayısıyla, yüzümde lekeler oluşmuştu, doktor tavsiyesi ile besin zincirime dahil ettiğim enginar yemeklerinden sonra iki ay gibi bir süreçte yüzümdeki lekelerin kaybolduğunu görünce çok sevinmiştim.
Enginarın faydalarını, neye iyi geldiğini hepimiz biliyoruz, önemli olan ise beslenme alışkanlığı yaratıp doğal beslenerek, sağlığımızı uzun süre koruyabilmemizdir.
Doğal Beslenmeye göstereceğimiz önem her yaşta hayat kalitemizi arttırıyor olacaktır.
Sevgiler 
enginar çanağı
 
Tarladan soframıza enginarımızın yolculuğu videosu için tıklayınız.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.