Muğla Tarhanası Çorbası

06-12-2021 16:24
Muğla Tarhanası Çorbası
Sevgili Dostlar Mutlu Günler,
Bu haftaki  yazımda sizlerle Muğla'mızın kadim sofra kültüründe paha biçilmez bir değere sahip bir yörük mutfak kültürü ürünü olan Muğla Göce Tarhanasını tanıtmak istedim.
 
KURUTMA YÖNTEMİ NEDİR ?
Taze sebze , meyve ve diğer gıdaları , soğutma sistemleri icat edilmeden ve yaygınlaşmadan önce, uzun zaman taze halde saklama imkanı olmaması ve bahar, yaz aylarındaki bolluğun, kış aylarının çetin koşullarında yok denecek kadar azalması neticesinde, insanlık tarihi kadar eski olan KURUTMA yöntemi ve onun içerisinde yer alabilmiş gıda ürünlerimiz, binlerce yıldır mutfak kültürümüze zenginlik kata gelmiştir.
Kısaca, meyve ve sebzelerin güneş ortamında, ,içindeki suyun kurutularak, meyvenin özünde ve kabuğundaki vitaminlerin korunarak, tüm yıl boyunca bozulmaksızın korunabildiği ve böylelikle her an tüketilebildiği yönteme verilen adıdır kurutma.
Anadolu toprakları doğusundan, batısına zengin bir kuru gıda kültürüne sahiptir.
#Muğla' mızın ocağı tüten hemen hemen her evinde haftada bir kere tarhana çorbası kaynatılarak, bereket ve bolluk içerisinde yenir. Adını, ata tohumu olan göce buğdayından alan Muğla Tarhanasının İçindekiler ise, göce buğdayının, yarım yarılmış halinin bir başka değişle un haline gelmeksizin, dış kabuğunun çatlaması ile köy yoğurdu ve kaymağın eşsiz buluşmasından oluşmaktadır .  Buğdayın tüm özü korunarak ( evin, kepek, ruşeym vb ) besin değerinin en yüksek olduğu formda,  köy tipi süzme yoğurt ile harmanlanarak ve son aşamasında bize özel manda kaymağı eklenip, tekrar karılarak güneşe serilir, esen rüzgarlar ve güneş ile yaklaşık 10 günlük kurutma süreci ertesinde Muğla Tarhabası Çorbası artık sofralarınıza konuk olmaya hazırdır.
Yöresel zenginliğin bir diğer tarifi ise , bu karışımın içerisine kapya biber, domates ilave edilerek daha da zengin bir hal almasıdır :) Biz bu en çok bu şekilde tüketiriz.
Yoğun bir kıvamı olan #muğlagöcetarhanası ,bol vitaminli, gün boyu tokluk hissi vermesi ve damağınızda bıraktığı şahane lezzetle mutlaka tadılması gereken gurme bir lezzettir.
 
MUĞLA TARHANASI NASIL PİŞİRİLİR ?
 Sorusunun yanıtı anlatması en keyifli olan tarafıdır. Zamanla damağınızda oturacak lezzeti , keşfediyor olacaksınız. :)
 
Kişi başı bir simit tarhanayı, sıcak suda çevirmeye başlıyoruz. Dağıldıktan ve hafif kaynadıktan sonra , içine kuru börülce, sarımsak, #zeytinyağı isteğe göre pul biber ve #kurutulmuşbiber ekleyerek, kısık ateşte yarım saat kıvamını kontrol ederek pişirelim :)
Biz  #Muğla 'da sofra kurulurken köy ekmeği ve kuru soğan ile birlikte, içinde kaynayan biberlerin kabuklarını sıyırarak sıcak sıcak , kaşık kaşık yeriz :)
Soğuk günlerde içimizi ısıtan bu lezzet elçisini umarım sizlere güzel bir şekilde sunabilmişimdir :)
TARHANA AŞI
 
Muğla Tarhanası Çorbası nasıl yapılır sorusuna işin üstadı annemizin ağzından dinlemek için linki tıklayabilirsiniz.
https://youtu.be/2bcsBVjzCTk
 
 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.