Tarhana Aydın Yöresi

15-10-2021 01:44
Tarhana Aydın Yöresi
Sevgili dostlar
Sizlere Aydın tarhanası tarifi ve hikayesinden bahsetmek istedim.
Eski zamanlarda 40 lı yaş üstündeki dostlar bilir, çocukluğumuzda köyde yaşam zor ama basit ve doğaldı. Sadece kuyulardan kısıtlı ölçeklerde temin edilen su ile beslenen tarlalar, kıymeti ve tasarrufu öğretti bizlere. Tam da bu şartlarda yazın bol ve bereketli bahçelerimizden elde ettiğimiz taze sebzeleri ağustos ayı gibi kurutmaya bırakarak kışlık kuru sebzelerimizi elde ederken, bir de gurme lezzetler için hazırlık yapardık ki kış aylarında hem tok tutsun, hem besleyici, hem vitaminli olsun hem de lezzeti damak çatlatsın. Bu yaratıcılığın eseri olan Aydın tarhanamızın bakın içinde neler var : 

*Kendi mahsulümüz buğdayımızdan öğütülen  şimdilerde tam buğday unu diye anılan has unumuz :)
*soğan, kapya biber ( namı diğer kırmızı biber) , domates, tarhana otu , süzme köy yoğurdu ve nohut.
 
Ne işi var nohudun der gibisiniz, tüm bunları karıştırarak elde ettiğimiz hamurumuzun fermente olmasını sağlar nohut yani bu işlem bile en organik yöntemle yapılıyor. 
Bu şekilde 21 gün dinlendiriyoruz hamurumuzu, tüm bu vitamin kaynağı besin öğeleri bütünleşerek bir mozaik oluşturuyorlar
Sonra Egemizin güneşine ve rüzgarına bırakıyoruz kuruması için bir haftalık bir süreçten sonra taş değirmende un haline getiriyoruz ve sofralarınıza mutluluk katıyoruz :) 
Tarhana Aydın Yöresi bir kültürdür, kadim Anadolu medeniyetlerinden gelen bu yöresel gıdamızın bir vitamin deposu olduğunu artık hepimiz öğrendik.
Direncimizin düştüğü soğuk günlerde, destek, çocuklarımız için özellikle yemek yemekte zorlananlar bir tas Aydın tarhanası içince tüm gıda ihtiyacı karşılanmış olur. Bu lezzet durağını mutfağınızdan eksik etmeyin . 
 
Buna ek olarak, en lezzetli tarhana nasıl yapılır merak eden dostlara özel bir Aydın Tarhanası tarifi vermek istiyorum : Haşlanmış börülce, etli kuru biber , biraz sarımsak ekleyin .
Etli kuru biber yumuşadığında kaşığınızla etini sıyırarak çorbanızın üstüne yayın. Bakın bakalım nasıl bir tat :) 
Minicik bir hatırlatma yapmak isterim ; 
Köy Tarhanası Fiyatlarına baktığınızda yöreden yöreye fark göstermekle birlikte, ortalamadan daha ucuz olan tarhana fiyatlarına rağbet etmeyin dostlar, lakin sadece undan ve hazır yoğurttan ibarettir; özel gurme bir lezzet olması dolayısıyla köy tarhanası el emeği, zahmet ve itina içerir, bu yüzden güvenilir ve doğru fiyat ile alındığında 1 kg köy tarhanası 4 kişilik bir aileye en az üç ay yeter de artar bile, ağız tadıyla yemek en keyiflisidir :)

Sofranıza mutluluk katan lezzetleri Köy yakasında bir araya getirdik
Afiyet ve şifa olsun...
Sevgiler
Un Tarhanası Aydın 1000 gr
 
Sulu Hali için youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz :) 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.