Sağlıklı Beslenme Kültürü Kuru Meyve ve Sebze

19-12-2021 16:20
Sağlıklı Beslenme Kültürü Kuru Meyve ve Sebze
KURUTULMUŞ SEBZE VE MEYVE İLE  BESLENME KÜLTÜRÜ
 insanlık tarihi kadar eski bir beslenme kültürü olan, kurutulmuş gıda ile beslenme, insanoğlunun bulduğu ve evrim geçirmeden bilinen insanlık tarihi 16 bin yıldır günümüze kadar getirdiği basit, sağlıklı bir beslenme biçimidir. İnsanoğlunun doğa şartları ile birlikte geliştirdiği bu beslenme biçimi, soğutma sistemlerinin olmadığı dönemde, besinlerin içindeki suyu güneş yardımı ile kurutarak, öz kısmını koruyarak, çürüme, erime ve bozulma durumlarını ortadan kaldıran bir besin türü elde edilme şeklidir. 
Bugün bu kültürde en sık gördüğümüz kurutulmuş sebze ve kurutulmuş meyve ile özel kurutulmuş gıda türleridir. 
Yaz aylarında yetişen sebzelerin, sezon sonuna doğru, güneşte kurutularak , mevsim dışında yani sonbahar , kış ve bahar aylarında doğal olarak kurutulmuş sebze tüketmek amacıyla evlerimizin kilerlerinde muhafaza ettiğimiz halidir. Kurutulmuş sebzelerin başında kurutulmuş dolmalık patlıcan, kurutulmuş dolmalık biber , kurutulmuş biber, kurutulmuş kabak sebzeleri gelir. Yazın bol bol tazesini yediğimiz bu eşsiz lezzetlerin, kışın dolmasını yaparak, kızartarak vb. pişirme yöntemleri ile kurularını yeriz.
 
Kurutulmuş Meyve Nasıl Yapılır
O güzelim yaz meyvelerini güz ve kış aylarında özletmeyen kuruları, teknik aynı, güneş  ve rüzgarda kararında kurutmaya bırakmak. Örneğin çilek mayıs ayında tazeleri sofralarımıza şeker tadında düşer, Ekim ayına kadar tazesini bulabiliriz, sonrasında ise ince ince dilimlere doğranmış ; Ege'nin güneşinde ve rüzgarında usta ellerde kurumaya bırakılarak, suyu alındıktan sonra ; özünün muhteşem kokusu ve çıtır çıtır hali ile kışın sofralarımızı süslemesi. Hem doğal, organik kurutulmuş meyve, hem de vücudumuzun şeker ihtiyacını doğal yollardan karşılayan kurutulmuş meyve çeşitleri. 
 
Kurutulmuş Meyve Çeşitleri
Günümüz hemen hemen her evresinde bize eşlik eden açlığımızı yatıştıran güneşte kurutulmuş türlü kurutulmuş meyvelerimiz.  Güneşte kurutulmuş kuru meyveleri tercih etmenizi öneririz sevgili dostlar , zira makine ile kurutulmuş meyveler, suni müdahale olduğu için tüm mineralleri maalesef kaybolabiliyor, bir başka değiş ile meyve posası yemiş olunuyor. Bu yüzden mutlaka güneşte doğal yolla kurutulmuş meyveler tercihimiz olsun. 
Burada, Ege'mizden eşsiz bir lezzet olan kurutulmuş çilek kurusu, incir cipsi, elma kurusu, armut kurusu, ananas kurusu, armut kurusu, organik dağ inciri, erik kurusu, cennet hurması kurusu, namı diğer Trabzon hurması kurusu belli başlı tarifsiz lezzetlerdir. 
 
Sağlıklı yaşam ve fit bir bünyeniz var ise, size gün boyu eşlik edecek, her an açlık hissinizi yatıştırabilecek ve bunu en ideal besin öğeleri ile size sağlayabilecek yegane sağlıklı atıştırmalık kurutulmuş meyvedir. Bir elmayı, taze çileği, armudu, ananası yanınızda taşıyamazsınız, bununla birlikte, kurutulmuş meyve olarak, en sevdiğiniz meyveleri her an çantanızda, ofisinizde çekmecenizde ve hatta cebinizde taşıyabilirsiniz. Sizi gün boyu fazla kilolardan koruyacak, formunuz koruyacak sağlıklı atıştırmalık kuru meyveleri yanınızdan ayırmayarak, hem sağlığınızı koruyacak, hem de açlığınızı en doğal kurutulmuş meyve ile yatıştırmış olacaksınız.
Kurutulmuş meyleri aynı zamanda, pasta, kek ve diğer özel tariflerde lezzet unsuru olarak kullanabilirsiniz. özellikle çilek kurusu, çikolatalı ürünlerde muhteşem lezzet ikizi olarak tarifsiz bir tattır :) 
Doğal şeker içermesi neticesi ile metabolizmanın şeker ihtiyacını en doğal şekilde karşılamasını sağlayarak, bizi ilerleyen süreçlerde türlü hastalıklardan koruyucu ve önleyici bir rol üstlenir.
 
Kurutulmuş Meyveler Nasıl Saklanır ? 
Sevgili dostlar özellikle elma kurusu ve kuru incir nasıl saklanır sorusu ile sık sık karşılaşmaktayız. Aslına bakarsanız tüm kurutulmuş meyvelerin saklama koşulu aynıdır. Serin ve güneş görmeyen yerde muhafaza ettiğinizde , yeni sezona kadar istediğiniz zaman , doğal kurutulmuş meyvelerinizi aynı lezzetinde tüketebilirsiniz. Sıcaklar henüz devam ederken, örneğin elma kurusu nasıl saklanır endişesine en güzel yanıt, derin dondurucunu  +4 sıcaklık seviyesine ayarlayarak, havalar soğuyana kadar tüm kurutulmuş meyvelerinizi derin dondurucuda donmadan, soğutma yolu ile muhafaza edebilirsiniz. Bu dönemin dışında serin ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza yeterli olacaktır :) 
 
Kurutulmuş meyve ve sebze tüketme kültürünü edindiğimizde sağlık tarafında bir devrim yaşayacağımız kesin olup, 
Bu noktada 94 yaşında babaannemin uzun yaşama  sırrı olan mottosu ; 
''Yazın tazesini, kışın kurusunu yiyeceksin '' sözünü tekrar vurgulamakta fayda görmekteyiz. 
Doğada her güzelliğin bir zamanı vardır ve doğa bize yaşamamız için en doğalını her an vermektedir. Her şey zamanında güzeldir, bunun dışındaki tüketimler , mutlaka insan eli ile başkalaştırılmış, türlü asitler ile mutasyona uğramış çeşitlerdir. Lütfen raflardan aldığınız ürünlerin içindekiler bölümünü okuyunuz, kısa vadede görünmeyen, fakat orta ve uzun vadede bizleri tüketen ne varsa açık açık yazılı. 
Kimsede kabahat ok, kabahat bile bile sağlığımıza rağmen göz yumduğumuz için bizlerde. 
Bu anlamda sevgili dostlar;
Ya mevsiminde tüketelim, 
Ya da yazın tazesini, kışın kurusunu tüketelim ..!!!
Sevgiler :) 
sağlık beslenme kültürü kuru sebze 


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.