Enginar ile Neler Yapalirim

05-06-2022 13:59
Enginar ile Neler Yapalirim
Enginar ile Neler Yapabilirim ?
Bu hafta sonu taze enginar severler için sağlıklı beslenmede önemli bir rol oynayan enginarın bebek beslenmesi ve çocuk beslenmesi üzerindeki faydalarından bahsediyor olacağız. 
Bildiğiniz üzere Güney Ege'de  Mayıs ayından itibaren mevsiminde taze sebzelerimizi hasat etmeye başladık. #haziransebzeleri arasında en çok bilinen ve sevilen taze enginar çanaklarımızın hasadı son hızıyla devam etmekte.  En ginar seven dostlarımız tüm yıl boyunca tüketecekleri enginarı taze taze bu aylarda satın alarak derin dondurucularına muhafaza etmekteler.
Mayıs, Haziran ayları boyunca tazesini bulabileceğiniz enginar çanaklarını, bu aylardan sonra yapılacak olan konserve enginar çeşitleri halinde her an Köy Yakası e ticaret mağazamızdan satın alabilirsiniz. 
Enginar, her yıl kasım aylarında ekimi yapılarak, takip eden yılın şubat aylarında hasat edilmeye başlanır. Ülkemize ilk olarak Kıbrıs enginarı hasat edilerek satışa sunulmakta, bunu sırası ile sakız enginar ve bayram paşa mor enginar takip etmektedir. Ülkemizde en çok enginar Aydın ili Gölhisar kasabası çevresinde yetiştirilmektedir. 
Enginarın bilinen,  en rağbet gören tüketim şekli enginar çanağıdır.  Enginar çanağı mevsiminde taze enginar çanağı olarak satın alınarak , istenilen adetlerde derin dondurucuya atılarak saklanabilir. Yıl boyunca tazeliğini koruyarak, derin dondurucudan çıkarıldığında tam buzu çözünmeden pişirilir. 
Peki en yaygın olan enfes enginar yemeği tarifleri nedir diye sorulduğunda : 
Biz Egeliler en başta zeytinyağlı ege usulü zeytinyağlı enginar tarifini dillendiririz.  
Taze enginarlarınızı 10 dk. haşladıktan sonra , şerit halinde doğrayarak ; zeytinyağı ile bir süre kavurduktan sonra, mevsimine göre iç bakla, dere otu ilave ederek pişireceğiniz enfes bir tadı olan zeytinyağlı enginarı sağlıklı, hafif ve leziz bir akşam yemeği menüsüne dahil edebilirsiniz.
Bu tarifin yanı sıra taze enginarları haşladıktan sonra üzerine çeşitli mevsim sebzelerini ilave ederek garnitürlü enginar yemeği yapabilirsiniz.  iç baklalı enginar, bezelyeli enginar, portakallı enginar en bilinen garnitürlü enginar yemeklerindendir. İç baklalı enginar için iç baklaları haşladıktan sonra, kabuklarını soyarak, enginar çanağının üzerine dizilir,  soğuk sıkım zeytinyağı ile gezdirilerek, biraz dere otu serpiştirilip servis edilir.  İşte sizlere en sağlıklı zeytinyağlı enginar tariflerinin nasıl yapıldığını basitçe tarif ettik . Daha detaylı tarifler için linkimizi tıklayabilrsiniz.
 

Peki enginar sadece biz yetişkinlere yönelik bir besin mi ?

Bu soruya en güzel yanıt, çocuklarımız ve bebeklerimiz için müthiş derecede faydalı bir besin enginar çanağı. Özellikle vitamin deposu olarak taze enginar çanağı bebek gelişimi, çocuk gelişiminde takviye besin olarak zeytinyağlı enginar yemeklerinin kullanılmasını bir çok uzman önermekte.
Bebeklerimiz için  , özellikle #tazeenginarı püre haline getirerek, çorbasını yapabilir ve bebeğinize muhteşem bir vitamin deposu enginar çorbası hazırlamış oluruz. Enginara vermiş olduğumuz bu form ile  çorbanın yanı sıra bir çok bebeklere enginar yemeği  tariflerine de eşlik edebilir.  Unutmayınız ki enginar bebekleriniz hassas bünyesini mikroplardan koruyarak, vücut direncini artmasını sağlamaktadır. Bebeklere enginar 8 ayını doldurduktan sonra verilmeye başlanır. Bu bağlamda küçük yaşlarda bebeğinizi enginara alıştırınız.

Aynı durum çocuklarımız ve ergenlik dönemindeki gençlerimiz için de geçerli , özellikle bilinen en güçlü antioksidan kaynağı olması dolayısıyla enginar ; vücuttaki toksinlerin atılmasını hızlandırdığı için akne, sivilce gibi unsurların yok edilmesi sürecinde metabolizmaya takviye besin olan enginar çanakları, aynı zamanda bebeksi  ciltler için metabolizmaya katkı sağladığı bilinmektedir.  
Sağlıklı yaşam ve formunu koruyan gençler için bebek enginar salatası günün her vaktinde sağlıklı bir ağa öğündür. Ayrıca taze enginar çanağı hiçbir forma girmeden çiğ olarak da tüketilebilir, üzerine biraz limon sıkmanız yeterlidir. Bebek enginar salatasını haftada en az iki öğün tüketmeniz metabolizmanızın hızla iyileşmesine katkıda bulunur.

Sevgili dostlar,
Doğa bize her türlü ihtiyacımızı tıpkı taze enginar çanağının antioksidan etkisi, K vitamini deposu olma özelliği gibi doğal olarak giderebilmek için gerekli tüm imkanları sağlıyor. Herhangi bir sağlık problemlerinde aldığımız ilaçlar , tüm bu doğal bitkilerin yanı sıra , harici zararlı öğeler içererek, bir yeri tamir ederken sindirim sistemimizde , özellikle karaciğerimizde tahribatlara yol açabiliyor. Dolayısıyla bizler bu kadar çok imkan varken, taze enginar çanağını, konserve enginarı, iç baklayı ve daha birçok mevsim sebzelerini koruyucu besin olarak mevsiminde taze, saklama koşuluna göre dondurulmuş ve mevsim sonrası kurutulmuş sebze ve meyve olarak tükettiğimizde bedenimizin ve metabolizmamızı korumuş ve sağlığımızı arttırmış olacağız .
Bu günlerde , özellikle yaşadığımız olumsuz ekonomik konjonktürde, artık en değerli varlığımız servetimiz bedensel ve ruhsal sağlığımız.
Haydi o zaman yöresel doğal gıda tüketelim sağlıklı beslenelim.
 
bebek enginar salatası
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.